10 důvodů proč používat dudlík/šidítko

Foto -  článek 10 důvoduů proč používat dudlík

 

Jako spousta maminek před vámi, možná patříte i Vy k těm, které si nejsou jisté, zda svému drobečkovi dát dudlík neboli šidítko. Popravdě i já sama, jsem v tom hodně tápala… Jako  každá máma chceme pro své dítko to nejlepší a pokud jsme prvorodičkami nejsme si ničím zcela jisté. I přes to, že jsme přečetli řadu knih o správném vývoji miminka, výchově, rodičovství, apod. Vždy je třeba brát v úvahu individuální potřeby miminka a řídit se svým pocitem, co je pro něj to nejlepší, což může být u každého dítěte opravdu jiné..  

 

Zde se vám pokusíme popsat 10 důvodů proč dudlík používat.  

  1. SIDS (Syndrom náhlého úmrtí kojence) - Tím nejpodstatnějším důvodem je z našeho pohledu skutečnost, že dudlání snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence, což potvrdila již řada studií například z řad australských kardiologů Monash University a to dokonce i v případě, že dítěti dudlík v průběhu spánku z úst vypadne. Pomáhá totiž regulovat srdeční činnost a výkyvy krevního tlaku1. Děti s dudlíkem přecházejí snadněji z fáze spánku do fáze bdění v případě nečekaných negativních událostí, jako je třeba dechová pauza. Americká i francouzská pediatrická společnost tedy doporučuje dávat dudlík na spaní kojencům až do jednoho roku. 
  2. Prevence proti cucání prstíků/záděrek - dlouhodobé cucání palce může narušit růst čelisti, zubů a motoriku jazyka, což vede ke špatné výslovnosti a následným logopedickým problémům. U malých dětí se však setkáváme především se zarudlou a odřenou kůží na prstíčkách, která je mnohdy i dosti bolestivá. Účinným a častým řešením je nahrazení palce právě šidítkem. Anatomicky tvarovaný dudlík je méně škodlivý než palec a rovněž odnaučování dudlíku je oproti cucání palce mnohem jednodušší záležitostí. 
  3. Snadnější usínání – často miminko usne již při kojení, někdy ihned po něm a někdy má s usínáním bohužel problém. Pomocí dudlíku, můžeme nahradit mámino prso, sloužící jako uspávací prostředek v případech, kdy už je miminko nakrmené a nedaří se mu usnout. Miminko pak není tak přetažené, jako když nemůže delší dobu zabrat.  
  4. Uklidnění při pláči – V případě, kdy miminko pláče a nepomáhá přiložení k prsu, chování, přebalení a veškeré další uklidňující možnosti jsou vyčerpány, je bezesporu vhodnou volbou, zklidní-li se dítě dudlíkem, než když prokřičí celé hodiny. 
  5. Chvilkové zahnání hladu – Při aktivitách s vašim drobečkem může nastat nejedna situace, kdy má prcek již hlad, ale není vhodná příležitost jej nakojit. Jistě si dokážete představit situaci, kdy je sníh, zima, na sobě máte několik vrstev oblečení, miminko leží zachumlané ve fusaku v kočárku a začne plakat, že má hlad. V tu chvíli je vhodné mu nabídnout dudlík, který ho na nějakou dobu ukojí, než se nám podaří jej nakrmit. 
  6. Bolavé bradavky – řada z nás ví, jaké to je, když používáme prso jako dudlík. Tedy i v případech, kdy se dítě nepotřebuje zrovna kojit. Často tak dochází k poranění bradavek, které je pro maminky značně bolestivé. I v těchto případech je dudlík dobrým pomocníkem. Stěžejní je však zapracovat na správné technice kojení. 
  7. Odloučení od maminky – když maminka není přítomna a miminko hlídá tatínek, babička, děda či hlídací teta, může nastat situace, kdy prcek teskní. I zde má dudlík své opodstatnění, tuto situaci miminko s dudlíkem určitě zvládne lépe. 
  8. Bolest bříška – s bolestí bříška u miminka se setkala bohužel většina z nás. Je zde řada faktorů, které jej mohou způsobovat a spousta rad, jak od bolesti ulevit. Ať už správným stravováním maminky, cvičení nožičkami, masírování bříška, mazání mastičkami, užíváním probiotik a různých kapiček, nošením na tygříka apod. Častým pomocníkem při uklidňování miminka je samozřejmě i šidítko. 
  9. Nedonošená miminka – u nedonošených novorozenců bylo zjištěno, že non-nutritivní sání dudlíku snižuje délku jejich pobytu v nemocnici. Díky orální stimulaci se urychluje přechod z podávání výživy sondou na krmení z láhve. Dudlík rovněž podporuje sebe-uklidnění těchto dětí a pomáhá jim naučit se ovládat své pocity, uvolnit se a získat tak pocit bezpečí.2 
  10. Zvýšená potřeba non-nutritivního sání – Někteří kojenci vykazují vyšší aktivitu sání. Zejména v době, když se nudí, jsou unavení, ale nedaří se jim samovolně usnout, nebo jsou vystaveni diskomfortu. Pokud je těmto dětem odpírána potřeba non-nutritivního sání, tedy nedostanou dudlík, řeší to obvykle cucáním rohu povlečení, bavlněné plenky, látky z oděvu, hračky apod. Což jsou jevy, které se mohou odnaučovat mnohem hůře než dudlání šidítka. 

 

Z uvedeného tedy vyplývá, že rozumné využívání dudlíku dítě nijak neohrožuje spíše naopak. Je však třeba dbát na to, aby byl dudlík podáván dětem, které již mají osvojenou správnou techniku sání (cca po 1. měsíci), dodržovat jeho hygienu a vyhledat správný tvar pro dudlíku právě pro vaše miminko. 

Velmi často se setkávám i s tím, že se dítě samo rozhodne, zda dudlík chce, či nikoliv jednoduše tím, že dudlík příjme nebo nepřijme. Přesně tak to bylo i u nás, první dcera dudlík vůbec nesnesla a druhá bez něj nemohla být… 

Stejně jako řada jiných věcí kolem malých dětí i dudlík vyvolává celou řadu diskusí a rozporuplných názorů. Je třeba si uvědomit že každé dítě je zcela individuální a každému tedy vyhovuje něco jiného. Je pouze na rodičích, aby se rozhodli, co je právě pro jejich miminko tou správnou volbou. Hlavní je přece spokojené miminko. 

Jednou z praktických pomůcek při používání dudlíku je klip na dudlík. Zabrání totiž tomu, aby dudlík spadl na zem, když vypadne miminku z úst, díky čemuž nedojde k jeho ztrátě a většímu znečištění. Časem se děťátko navíc naučí nahmatat na klipu dudlík samo a zvládne si ho bez pomoci strčit do pusinky. Naše klipy na dudlíky se jménem či bez najdete zde: Klipy na dudlík. 

Skvělým pomocníkem je také pouzdro na dudlík, ideálně takové, do kterého se vleze dudlík včetně klipu, aby jste nemuseli dudlík z klipu sundávat pokaždé, když jej chcete zavřít do pouzdra či do krabičky. I obal na dudlík je skvělým každodenním pomocníkem, který zabraňuje znečištění dudlíku v době, kdy jej zrovna miminko nepotřebuje. Díky obalu na dudlík tak budete mít šidítko vždy po ruce. A pokud bude dostatečně velké, vleze se do něj i náhradní dudlík nebo třeba kousátko. Skvělá silikonová pouzdra na dudlík naleznete například zde: Pouzdra na dudlík

 

Zpět do obchodu